fbpx

Retro, vintage, tweedehands, deadstock, antiek. Wat is eigenlijk het verschil?

VanSonja.nl
Wat is het verschil tussen retro en vintage - BLOG

Retro, vintage, tweedehands, deadstock, antiek.

Wat betekent het en wat is het verschil?

Op mijn webshop VanSonja.nl verkoop ik retro en vintage spullen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen die twee? En is er wel een verschil? En wat betekenen de termen deadstock, antiek en tweedehands eigenlijk? In dit blog zal ik je aan de hand van een paar voorbeelden het verschil uitleggen en de verschillende benamingen onder de loep nemen.

 

“Retro en vintage Is dat niet gewoon tweedehands?”

Als je aan iemand zou vragen wat de termen vintage en retro betekenen en wat het verschil is, dan zul je vaak het antwoord krijgen: “Is daar verschil in dan? Het is toch gewoon een mooie benaming voor tweedehands?” Dit is gedeeltelijk waar, máár alleen als je het over vintage hebt!

Modetermen

Tegenwoordig worden de termen retro en vintage je met het grootste gemak om de oren geslingerd. We kennen allemaal wel de ‘retro koelkast’ en het ‘vintage vloerkleed’. In het geval van de koelkast hebben we het dan over, dat moge duidelijk zijn, een nieuw exemplaar met een oude look. Retro dus. Geïnspireerd op lang vervlogen tijden, maar wel met de techniek van nu.

In het geval van het vloerkleed moet je vaak even extra goed opletten want hier wordt de term vintage vaak onterecht gebruikt. In veel gevallen gaat het hier namelijk niet om een écht oud exemplaar maar een nieuw kleed met een oude, verweerde look. De vintage uitstraling dus. De oude look is er handmatig of misschien wel machinaal aan toegevoegd en heeft niets met een originele oude Berber of Rozenkelim van doen. Het is pasgeleden gemaakt en spiksplinter nieuw.

Zodra je het hebt over een echt vintage item gaat het over een product van vóór 1980 (hier zijn de meningen overigens soms over verdeeld).  Vaak vindt je er maar eentje van én de gebruikssporen of slijtageplekken zijn écht! Je hebt vaak niet de keuze uit verschillende maten van het item, zodra het over kleding gaat, maar er hangt er maar eentje van in het schap. Je kunt vaak niet meteen een heel servies kopen van het bordje dat je op het oog hebt, maar moet er vaak lang voor sparen en vele kringloopwinkels, rommelmarkten en webshops voor afspeuren. Echte vintage items zijn dus uniek en echt een gelukje als je ze vindt! En dát maakt vintage shoppen voor mij zo ontzettend leuk!

 

Blog-afbeelding

Waarom kiezen voor vintage?

Tegenwoordig worden we overspoeld met goedkope spullen. Kleding, servies, items voor je interieur. Allemaal in grote aantallen en van zeer matige kwaliteit. Het grootste gevaar van dit enorme aanbod en de lage prijs is dat het artikel letterlijk en figuurlijk ‘waardeloos’ is. Je hoeft er geen moeite voor te doen want het valt je bijna tegemoet. Loop de eerste de beste grote winkelketen binnen en je trekt zo een stapel borden uit het schap en een paar euro later sta je weer buiten met je nieuwe servies. Moeiteloos maar ook heel inspiratieloos.

Tuurlijk zijn er producten te noemen die je gewoon nodig hebt en die je daarom nieuw in de winkel koopt, maar het is veel leuker en geeft veel meer voldoening om je spullen niet nieuw maar vintage te kopen. Kies met zorg en aandacht alle items bij elkaar die jij mooi vindt en niet omdat de grote ketens vinden dat jij het mooi moet vinden ‘omdat het hip en in de mode is’. Wees niet bang om te mixen en kies alleen wat jij mooi vindt. 

Er zijn zó ontzettend veel mooie spullen gemaakt in de voorbije jaren. Geef je ogen flink de kost en laat je inspireren door al het moois dat er in kringloopwinkels, webshops en op rommelmarkten te koop is. Je kunt er helemaal je eigen draai aan geven en er zal niémand in de wereld een zelfde collectie als jij hebben. Dat is toch veel leuker?! Dit is niet alleen goed voor je portemonnee maar ook voor de wereld. Een veel leuker en duurzamer alternatief voor de consumptiemaatschappij waar we in leven en zo veel inspirerender en creatiever dan meelopen met de massa! Probeer het maar eens.

 

Zelf gevonden parels zijn waardevoller

Je zult merken dat wanneer je een pareltje hebt gevonden in een webshop, op Instagram of in de kringloopwinkel, dat je daar veel meer waarde aan hecht, ondanks dat het je waarschijnlijk niet al teveel heeft gekost! Het feit alleen al dat er maar eentje van is en dat jij degene bent die het heeft gevonden, maakt al dat het item voor jou in waarde is gestegen. Ik kan uit ervaring spreken dat de items die ik op die manier heb gevonden voor mij ook moeilijker zijn om weer van de hand te doen. Maar áls ik dan besluit het weer door te geven aan de volgende, dan doe ik dat met veel plezier omdat ik weet dat het al een hele weg heeft afgelegd en ook nog een hele mooie weg tegemoet gaat!

 

Maar wanneer is het dan ‘gewoon tweedehands’?

Dit is een goeie vraag. Wanneer spreek je over tweedehands goederen? In principe is vintage altijd tweedehands maar tweedehands niet altijd vintage. Dus een product dat al in iemands bezit is geweest is per definitie tweedehands. Als je een fiets koopt waar al iemand jaren op gefietst heeft is het een tweedehands fiets. Het wordt pas een vintage fiets zodra deze al minstens veertig jaar meegaat.

 

En wat is dan ‘Deadstock’ of ‘Dead stock’?

Zo komen we automatisch op een hele bijzondere uitzondering op de regel, namelijk de term ‘Deadstock’ of ‘Dead stock’. Als je op zoek gaat naar vintage spullen dan kom je zo nu en dan deze term tegen. Wanneer een product deze naam krijgt betekent het eigenlijk dat het een ‘nieuw’ item betreft maar wél al vintage kan zijn. Snap je het nog? Het kan dus zo zijn dat het item nooit gebruikt of gedragen is, en dus nieuw is, maar wel gemaakt in de jaren 60.  Je begrijpt dat dit best wel heel uniek is. Vaak zijn het onverkochte restpartijen die ergens op de wereld boven water zijn gekomen. Misschien was het destijds niet in trek en werd het daarom niet verkocht. Nieuw in de verpakking en nooit gebruikt maar wél zo vintage als maar kan! Super gaaf dus, als je het mij vraagt!

 

Tot slot; Antiek

En dan hebben we tot slot nog een term die vaak wordt gebruikt, namelijk Antiek. Maar wanneer spreken we eigenlijk over echt Antiek? Een product mag pas Antiek worden genoemd zodra het 100 jaar of ouder is én (in meer of mindere mate) met de hand gemaakt. Je begrijpt dat een Antiek product écht zeldzaam is. Maar hoe kan het dan dat het na 100 jaar nog steeds bestaat? Dat is inderdaad heel bijzonder maar wel goed te verklaren. 100 jaar geleden werden spullen gemaakt met het doel om lang mee te gaan. Kwalitatief goede en duurzame spullen die je in principe maar een keer in je leven hoeft te kopen.

Denk bijvoorbeeld aan antieke meubels. Je (over)grootouders kochten hun, vaak eikenhouten bankstel maar één keer en zaten daar vaak hun hele leven op. Omdat het kan! Tegenwoordig worden de producten zo goedkoop en zo gemakkelijk mogelijk, machinaal geproduceerd. Niet duurzaam en al helemaal niet van goede kwaliteit! Als je dus een antiek item gevonden hebt kun je er van uitgaan dat de kwaliteit van het product vele malen beter is dan wat er tegenwoordig in de winkels te koop is. Het is dus écht de moeite waard om iets meer te betalen voor een Vintage of Antiek. Het is uniek, duurzaam en van hoogwaardige kwaliteit. Niet alleen voor jezelf, omdat je het mooi vindt en het uniek is, maar ook om de wereld een stukje beter en mooier te maken.

 

Ik hoop dat je door het lezen van mijn blog het verschil tussen tweedehands, retro, vintage, deadstock/dead stock en antiek begrijpt en dat het je geïnspireerd heeft om in de toekomst iets langer na te denken over waar en hoe je je spullen koopt. Al kies je er maar één keer voor om niet naar de ’10 voor een euro-winkel’ te rennen voor nieuw borden, maar naar de lokale kringloopwinkel, of om vintage webshops af te struinen voor mooie unieke exemplaren. Je maakt mij én de wereld er heel erg blij mee! 🙂

 

Vragen?

Mocht je na het lezen van mijn blog nog met vragen zitten? Of misschien wel op zoek zijn naar een speciaal retro of vintage item? Schroom dan niet om mij een mailtje te sturen via mail@vansonja.nl en dan spreken we elkaar snel!

 

 

Gerelateerde posts

Mijn verhaal en ik op indebuurt.nl/hengelo

Het was op een maandagmiddag toen ik via de mail...

vintagewinkel vansonja.nl

Er was eens een droom…

Er was eens een droom… …zo begon het eigenlijk! Wat...

Eerste Zoek-Verzoek een succes!

Eerste Zoek-Verzoek een succes!

Deze week heb ik mijn allereerste succesvolle Zoek-Verzoek afgerond! Nadat...

Blog over het verhaal achter het ontwerp van de Goedewaagen schaal

Het verhaal achter de Goedewaagen schaal

  Op 1 april van dit jaar, en nee dit...