fbpx

Het verhaal achter de Goedewaagen schaal

VanSonja.nl
Blog over het verhaal achter het ontwerp van de Goedewaagen schaal

 

Op 1 april van dit jaar, en nee dit is geen grap, kreeg ik een bestelling binnen in de retro & vintage webshop vansonja.nl. Als je een bestelling plaatst heb je altijd de mogelijkheid om er een berichtje aan toe te voegen. En zo deed ook Djoke, de koper van deze schaal. Op zich niet zo spannend zou je denken… maar niets is minder waar! Want wat is er nu aan de hand? Het is een berichtje van de ontwerpster van de decoratieve rand op deze prachtige schaal van de Firma Goedewaagen uit Gouda! Mijn hart maakte een klein sprongetje! Dit vind ik prachtig! Ik wil het graag met jullie delen in ‘het verhaal achter de Goedewaagen schaal’. 🙂

 

Verhaal achter de Goedewaagen schaal

Kleine wereld!

Want hoe klein is de wereld! Als de ontwerpster van deze schaal haar eigen ontwerp terug vindt in míjn webshop! Dat is toch prachtig? Ik heb de schaal meteen keurig netjes en extra stevig ingepakt om te versturen naar Friesland. (Een klein maar extra leuk detail is dat ik hem mag sturen naar een buurdorp waar ik als kind veel kwam omdat mijn opa en oma er een boerderij hadden.)

Bij alle bestellingen in mijn webshop stuur ik altijd een papieren factuur mee. Daar zet ik nog even een speciale boodschap op voor de ontvanger. Maar in dit geval had ik niet genoeg aan het kleine stukje ruimte onderaan de factuur. Daarom schreef ik dit keer op de achterkant een kort briefje aan Djoke, over hoe enthousiast ik ben dat ik deze mooie schaal mag opsturen naar de ontwerpster! Ik vroeg haar of zij mij nog wat meer zou willen vertellen over hoe dit zo ontwerp tot stand is gekomen.

 

Zelf ook ontwerper

Omdat ik zelf ook ontwerper van beroep ben, weet ik hoe leuk het is om je eigen creaties ooit nog eens ergens ‘in het wild’ tegen te komen. Ik kan me zo voorstellen dat dit voor Djoke ook het geval moet zijn. Er gingen een paar dagen overheen en daar kwam op 5 april een mail in mijn mailbox binnen! Van Djoke! Ze had de schaal (gelukkig!) goed ontvangen en verteld dat ze er erg blij mee was! Ook vertelde ze me iets meer over het verhaal achter de schaal. Ze vertelt me over dat ze de decoratie nog niet gezien had op dit ovenschaaltje. Het ontwerp van de schaal zelf is overigens niet van haar hand. Ook vind ze de kleur van de binnenkant erg verrassend. “Ik zou er zelf niet opkomen!” aldus Djoke. Zelf ben ik heel erg fan van deze kleur okergeel en dan vooral in vintage keramiek, dus voor mij is het echt een parel!

Het verhaal over de ovenschaal ging als volgt verder: “Oorspronkelijk maakte ik het decor voor een gebakstel. Ik werkte in ±1959 freelance voor Goedewaagen in Gouda. Mijn opleiding had ik beëindigd in 1953 aan het IVKNO (tegenwoordige Rietveld academie).Voor Goedewaagen had ik ook nog een ontwerp voor de decoratie van een kinderset gemaakt. Als je dat nog eens tegenkomt ben ik geïnteresseerd.”

 

Daar doe ik het voor

Het moge duidelijk zijn dat het toch wel heel bijzonder en de moeite waard is om dit verhaal met jullie te delen. Wie had dat gedacht dat de ontwerpster van deze decoratie, bijna 60 jaar na dato, haar eigen ontwerp op een schaal in mijn webshop vindt! Dit is een van de redenen waarom ik zo gek ben op vintage en retro spullen. En waarom ik ze zo graag verzamel en met jullie wil delen.

Het heeft al een heel leven achter de rug en begint gerust aan nog een nieuwe. Er gaan de prachtigste, meest ontroerende en bijzondere verhalen schuil achter de vintage en retro pareltjes in mijn webshop. Mensen koesteren warme herinneringen aan de vintage spullen met die mooie decoraties en prachtige kleuren. En dát wil ik graag in leven houden! Ik hoop dat ik nog veel meer van deze vintage liefhebbers in mijn webshop mag verwelkomen en dat er nog vele van deze mooie verhalen in mijn mailbox belanden. Ik zal ze dan ook met veel liefde en enthousiasme met jullie delen.

 

Met een lieve groet,

Van Sonja

Gerelateerde posts

vintagewinkel vansonja.nl

Er was eens een droom…

Er was eens een droom… …zo begon het eigenlijk! Wat...

Wat is het verschil tussen retro en vintage - BLOG

Retro, vintage, tweedehands, deadstock, antiek. Wat is eigenlijk het verschil?

Retro, vintage, tweedehands, deadstock, antiek. Wat betekent het en wat...

Mijn verhaal en ik op indebuurt.nl/hengelo

Het was op een maandagmiddag toen ik via de mail...

Gek op planten en doorgeven!

Zoals je in mijn blog over het ontstaan van mijn...